ORTODONTİK TEDAVİ

ORTODONTİK TEDAVİ

Diş hekimliği uzmanlık dallarından biri olan ortodonti, ortodontik dişler ve yüzdeki estetik düzensizlikleri, alt ve üst çene uyumsuzluklarının teşhisinin ve buna istinaden önleyici tedavilerin sağlanmasına zemin hazırlar. Ortodontik tedavileri yapabilmek için 4 ila 6 yıl uzmanlık eğitimi alan diş hekimlerine de ortodontist denir. Ortodonti dişler üzerinde, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların tedavisinde, ağız içinde ve ağız dışında kullanılan hareketli veya sabit aygıtlar kullanılır.

Ağız içine tel takılarak diş ve çene bozukluklarının tedavisi sağlanır ve bu yönü ile ortodonti diş hekimliğinin önemli yapı taşlarından biridir. Geçmişine bakılacak olur ise bu tedavi 19. Yy da ortaya çıkarılmış ve 20.yy da gelişim göstermiştir. Çok yakın tarihe kadar yalnızca çocuk ve gençlere yapılabilen ortodontik tedaviler, günümüzde yetişkinlere de sıklıkla uygulanmaktadır.

Sosyal hayatta daha fazla yerini alan yetişkin bireylerin ortodontik tedavileri daha fazla tercih etmelerinin başlıca sebepleri vardır. Bunlar; gelişen teknoloji ile diş tellerinin boylarının oldukça kısaltılması, braket ve tel sisteminin diş renginde imal edilebilmesi, özellikle dişlerin iç yüzeylerinde yapıştırılan tel tekniklerinin zamanla geliştirilmesidir ( Lingual Tedavi). Bu gelişmeler erişkinlerin ortodonti tedavisine daha sıcak bakmasına estetiksel olarak ortam sağlamıştır.  
Son yıllarda, ortodontide çapraşık vakalarda dişlere tel takılmadan, düzeltme yapılması ( görünmez ortodonti- invisalign-clear aligner) tedavinin tercih oranını artırmıştır.

Bir diş hekiminin ortodonti alanında uzmanlık eğitimi alması da kolay değildir. Beş sene süren diş hekimliği fakültesinin ardından 4 ila 6 yıl da bu alanda uzmanlık eğitimi alan hekimler sınavlar sonrasında ortodontist olmaya hak kazanırlar.

Ortodontik tedavinin tedavi süresi, vakanın zorluk oranına göre değişiklik gösterir. Dişin çapraşıklık oranına, çenedeki bozukluk ve uyumsuzluk miktarına göre 6 ile 3 yıl arasında değişebilmektedir. Ortodontide tel tedavisi 6-12 yaş çocuklarda hareketli, 12 yaş üzeri çocuklarda ise sabit olarak gerçekleştirmektedir. Zaman zamanda erişkin bireylerde kısa süreli olarak uygulanan ( 3-6 ay ) ortodontik tedavilerde dişlere tel takılmadan bölgesel düzeltmelerle kişinin diş sağlığına kavuşması sağlanır.

Cerrahi işlem gerektiren vakalarda iskeletsel restorasyona destek olan tedavi yöntemi kesinlikle ortodontik tedavidir. Cerrahi müdahalelerin başarı oranını ve tedavinin kalıcılığını arttıran en önemli faktörlerden biri dudak-damak yarığı, çene uyumsuzluğu vakaları, sendromlu olgular gibi durumlarda uygulanan tek tedavisidir.

Çapraşık dişlerin doğallığını ve ana yapısını bozmadan düzeltmenin en kolay ve ekonomik yolu ortodontik tedavidir. Diş minesinden kesim yapmadan dişlerin doğal yapısını koruyarak düzeltme sağlanması açısından alternatif önemli bir tedavidir.