SIK SORULAN SORULAR

SIK SORULAN SORULAR

Ortodontik tedavinin süresi nedir?
Ortodontik tedavinin süresi tamamen problemin şiddetine, çeşidine ve hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Tedavi süresince hastanın hekimin tüm tavsiyesine harfiyen uyması, kontrol ve randevularına zamanında gelmesi tedavinin en kısa sürede ve başarılı şekilde sonuçlanmasında önemli rol oynar. Genel olarak ortodontik tedavinin süresi erişkin ve gençlerde 6ay-2 yıl, çocuklarda ise 4-6 yıl arasında değişiklik gösterir.

Neden pekiştirme aygıtı kullanılır ?
Ortodontik tedavi bittiğinde dişlerin eski problemli durumuna dönüşmemesi için pekiştirme aygıtı kullanılır. Pekiştirme aygıtlı tedavinin süresi tamamen ortodontistin hastanın ihtiyacına göre verdiği önerilerle belirlenir. Eğer hasta dişlerinin eski haline dönmesini istemiyor ise hekimin uyguladığı bu pekiştirme tedavisini kesinlikle aksatmamalıdır.

Ortodontik tedavi sırasında tüm gıdalar yenilebilir mi ?
Ortodontik tedavinin sürecinde mutlak bir yasak mevcut değildir. Ancak tabiî ki, yapıştırılan braketlerin yerinden oynamasına yada çıkmasına neden olabilecek sert, yapışkan gıdalardan ve sert hamur işlerinden ( fındık, fıstık, erik, kiraz, lokum, sakız, lahmacun, pizza, börek, ekmek gibi hamur işlerinin kızarmış sert yerleri) tedavi süresince uzak durmak gerekir yada yerken çok dikkatli olmak gerekir. Mesela, çikolatayı ağızda eriterek yemeli, ekmeğin kabuğunu ayırarak yemeliyiz. Asitli içeceklerden de mümkün olduğunca tedavi süresince uzak durmak daha doğrudur.

Çocuklarda tedaviye ne zaman başlanması uygundur ?
Ortodontide yapılacak tedavi her hastaya göre özeldir, çünkü her hastanın ortodontik bozukluğu değişkenlik gösterir. Çoğu zaman ergenlik çağı tedavinin başlaması için doğru zamandır. Fakat, süt çene darlığı ve geriliği olan hastalarda en uygun tedaviye başlama yaşı 7-8 yaşlarıdır.

Ortodontik tedavide yaş sınırlaması var mıdır? Yetişkinler de ortodontik tedavi yaptırabilir mi?
Genelde bilinenin aksine Ortodontik tedavinin başlaması için bir yaş sınırlaması yoktur. Eğer insan gülümsemesinden memnun değil ise, diş ve yüz estetiğinden memnun değil ise, ortodontik tedavi yaptırabilir.

Sadece geceleri kullanarak takıp çıkartmalı aygıtlarla dişler düzelir mi?
Yalnız ortodontik tedavi esnasında, her zaman hareketli aygıtlarla problemi çözmek mümkün olmayabilir, vakanın durumuna göre en iyi tedavi şekli ortodontist tarafından belirlenir.

Ortodontik tedavide kullanılan görünmeyen teller var mı?
Evet, halk arasında görünmeyen tel denilen, şeffaf ve diş renginde braketleri ortodontik tedavide kullanmak mümkündür. Ayrıca ağız içinde dişlerin arka taraflarından uygulanan lingual ortodonti tedavi ile de tellerin ağızda görünmemesi sağlanabilir ama tabiî ki normal yol ile takılan braketlere göre çok daha maliyetli bir tedavidir lingual ortodontik tedavi.

Ortodontik tedavide kullanılan teller dişleri çürütür mü?
İnsanlar tarafından merak edilen bir diğer soru da ortodontik tedavide kullanılan tellerin zamanla dişleri çürütmeyeceği konusudur. Ortodontik tedavide kullanılan braketler kesinlikle dişleri çürütmezler. Ama tabii ki, tellerle tedavi olurken geçen süreçte dişlerin azami bakımı yapılmalı, düzenli fırçalama, braket etrafında yemek artıklarını temizlemek mutlaka gereklidir ki, dişlerin çürümesinin önüne geçilsin.

Tedavi sırasında ne sıklıkla kontrollere gelinir ?
Genelde hekimler tarafından önerilen kontrol süresi 4-6 haftada birdir.